Qmark Danışmanlık A.Ş.
Qmark Danışmanlık

Neden?

Neden?

Geçenlerde güzel bir kitabın sayfalarında, Portekiz’e ait olduğu söylenen anlamlı bir atasözüne rastladım :

“Yaşadıkça yaşlanmazsınız, yaşamadıkça yaşlanırsınız.”

Çok düşündüm bunun üzerine, gerçekten yaşıyor muyuz, nefes aldıkça yaşamanın hakkını veriyor muyuz diye. Ne kadar çok gözümüzü açıyoruz, ne kadar çok yüreğimize bakıyoruz diye. Bugünlerde “nasılsın” diye sordukça, insanlardan en sık duyduğum iki tipik yanıtsa “bildiğin gibi” ve “iç güveysinden hallice”.

Birden, yaşamı daha bir sadelikle yaşayanların olduğunu hatırladım. Çiftçilerin de, balıkçıların da her yeni güne erkenden başlayıp, yaşama sevinçlerini yaşam nedenleri ile güzelce bir harmanlayıp, her bir anında hayatın “nedenlerine/neleri yapmak istediklerine” baktıklarını bir kez daha anladım.

Siz “bugün yine hiç havamda değilim” veya “boşver ya, bu hafta da çıkmasak ne olur” diyen kaç balıkçıya rastladınız? Ağını da, tohumunu da, traktörünü de, teknesini de “güçlü nedenlerine” göre hazır eden insanlardır onlar.

Hasat olunca mutlu olurlar, olmayınca, olmayandan da birşeyler anlar, kendilerini topraktan, sulardan ve hayattan “nasiplenmeye” adarlar.

Her yeni günde, her yeni adımda yaşayabileceğin şanssızlıklar ne olursa olsun, sen kendi değerlerini, kendi düşlerini güçlü bir şekilde yaşatıyorsan, yaptıkların başkalarınca “silinmeye, karalanmaya çalışılsa bile” yok edilemiyor.

Bunun için de, senin “kendi inandığın yolda” durmadan çalışman ve hep daha iyiye ulaşmak için “gayretini” en güçlü şekilde bu yolculuğa katman “gerçekliğini” ortaya çıkartıyor. Gerçekliğinin olduğu zaman, senin yaşama attığın imza ve emek verdiğin o eserler, sadece senin için değil, birçok kişi için “çok daha anlamlı” oluyor..

Hayatın sana “ne yükler” getirdiğini değil de, kendi yaşam gayeni ve yaşama dair en güçlü niyetlerinin neler olduğunu bir düşünsene. Kendinden, ilişkilerinden, sevdiklerinden birçok şeyi isteyebilirsin, istediğini daha çok tarif ve çok daha sık belli edebilirsin de. Peki ya senin, anladıkça aklından çıkarmayacağın neden(ler)in ne?

İçindeki “en iyi seni” ve hatta “en mutlu seni” aramak, bulmak ve sonra da sahip çıkmak için neler yapıyorsun? Onca giden, onca biten sonrası “elinde kalanlarla” gayene ve nedenlerine ne kadar sahip çıkıyorsun?

 

Başarının “en güçlü” yönlerini, mutluluğun ise yaşama dair “nedenlerini ve gayeni” gerçek kılmaktan geçtiğini, biraz daha anlamaya davet ediyorum artık seni. Yaşam, birçok anlamda bir denge ise, daha dengeli kılmak için daha bir anlamlı kılsana nedenlerini.

Ya sıradan yaşayacaksın hayatını, ya da her güne, her yaptığın işe, her söylediğin söze kendini daha çok katacaksın. Nedensizce kaybolmaktansa, araflarda kalmaktansa, nedenlerinle yaşamdaki seyrinde daha bir varolacaksın.

İnsanın kendisiyle aynı fikirde olamaması ne fena birşeyken, öte yandan “nedeni, eylemi ve yüreğiyle” topyekün hemfikir olması da o kadar farklı ve anlamlı birşey. Yaşama dair nedenin belli ve güçlü olduğu sürece, yaşam enerjin de çoğalıyor çünkü.

Gayen de, nedenlerin de, kararların da, eylemlerin de senin. bir düşünürsen, hepsi birden olduğu gibi sensin.

Ne de olsa “nereye gittiğini bilen insanlara, dünya çekilip bir yol verir..”

Yaşadıkça yaşlanmayacağımız, yaşlar alıp, tatlar ve anlamlar katacağımız, gaye ve neden dolu bir yolculuğa

Kültür Robotları Yapay Zekâ Robotlarına Yol Mu Gösteriyor?

Kültür Robotları Yapay Zekâ Robotlarına Yol Mu Gösteriyor?

Kelimelerin sihirli olduğuna inanırım. Etkisi ve hakimiyeti var insanlar üzerinde. Bu nedenle de hangi etkiyi yaratmak istediğimize göre kullandığımız kelimeleri önce açıklamak gerekliliğine inanıyorum. Çünkü kelimenin bizim zihnimizdeki karşılığı ile okuyucunun zihnindeki karşılığı çok farklı olabiliyor.

Şefkatin Gücüyle İlham Vermek: Şefkatli Liderlik

Şefkatin Gücüyle İlham Vermek: Şefkatli Liderlik

Liderlik dediğimizde konu genelde strateji, kararlılık, karar verme, zeka ve bilgiye dayalı sonuçlar üretme perspektifinden anlatılır. Günümüz iş dünyasında ise bir liderin başarısı sadece elde ettiği finansal sonuçlar, ulaştığı iş hedefleri ile değil, aynı zamanda çalışanların moral ve motivasyonu, bağ kurma, organizasyona karşı oluşan bağlılık gibi kriterlerle de ölçülüyor.

Karanlık Ormanına Yolculuk

Karanlık Ormanına Yolculuk

Her gün birbirinden karmaşık ve zor problemlerle karşı karşıya kalıyoruz ve günlerimiz problem çözerek, çözmeye çalışarak geçiyor. Kimi zaman iş yerinde kimi zaman sosyal hayatımızda kimi zaman ise özel yaşantımızda karşılaştığımız problemlerle mücadele ederken şimdi de 3 Cisim Problemini duymaya başladık. Peki nedir bu 3 Cisim Problemi?

ARIZALARIM VE BEN

ARIZALARIM VE BEN

Aynı durumları tekrar tekrar yaşayınca, hani bazen “evren bana mesaj gönderiyor” cümlesi kurarız ya! Aslında mesajı gönderen evren değil, hamster gibi sarmal bir döngüde tekrara düşen kendimiziz.

MENTAL DAYANIKLILIK MUTLULUĞUMUZU İNŞA EDİYOR

MENTAL DAYANIKLILIK MUTLULUĞUMUZU İNŞA EDİYOR

Ünlü yönetmen Nolan’ın filmi Inception’da insanların zihinlerinin içine ve rüyalarına girilir, zihinlerinden fikirler çalınır ve zihinlerine fikirler enjekte edilir. Film, hiçbirimizin rüyalarımızın başını hatırlamadığını, kendimizi bir anda rüyanın ortasında bulduğumuzu, rüyaya teslim olduğumuzu, olayları yönetemeyip, çaresizce içinde savrulduğumuzu vurgular. İşte bilinçaltından bu fikir çalma ve enjekte etme işleminde, tam da rüyadaki bu “dikkat yoksunluğundan” yararlanılır…