Qmark Danışmanlık A.Ş.
Qmark Danışmanlık

SAHNE

SAHNE

Potansiyel dediğimiz şeyle ilgili birçok şey söylenebilir, benim açıklamam ise “enerjimizin henüz açığa çıkmamış” halidir. Böylesine bir güç veya yetenek, birbirinden oldukça farklı konularda da olsa, bana göre insanoğluna sunulmuş en anlamlı armağanlardan birisidir. Hatta çok sade bir anlamda “keşkelerimizin” çok güçlü bir panzehiridir.

Gelecek sene bu saatlerde, biraz gurur ve çokça huzurla “artıdayım ben” diyebilmek için en çok yapmak istediğiniz ilk üç şeyi düşünsenize? Bir de “neden” bunları gerçeğiniz kılmayı bu denli istediğinizi.

Bazen kendimizin bazen de başkalarının hayaller kurmalarının önüne geçebiliyoruz. İnsanlar, çoğunlukla olacakları görebilmekte ve olacakları anlamakta zorlanabiliyor, biz de bu tip zorlanmaları genellikle kendimiz ya da onlar adına sınırlar olarak görebiliyoruz.

Son zamanlarda yaşam öyküsünü merak ettiğim bu güzel ülkenin çok sıra dışı kadınlarından birisi oldu Ümmiye Koçak. Adana’da tam 10 çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak doğan ve okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonrasına gönderilmeyen bir kadın. Yine de Maksim Gorki’nin Ana adlı eseri gibi okuduğu kıymetli kitaplarla kendisini geliştirmekten hiç vazgeçmeyen ve ilk hikayesini de daha 13 yaşında iken yazan bir kadın.

Evliliği sonrası Mersin’in Arslanköy'üne gelin giden Koçak, orada da rahat durmayıp köy kadınlarının yaşadıkları sorunları tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kuruyor, topluluğun çok güzel oyunlarını bir bir sahneye koyuyor.

Çevresindeki çok kişi “deli bu kadın” demesine rağmen, Ümmiye Koçak “Hasret Çiçekleri” adlı oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne aldı.

Bugüne kadar tam 15 tiyatro oyunu yazdı ve oyunlarını Türkiye’nin farklı yörelerinde 50 bine yakın kişi izledi. Daha sonra tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün Bebek” filmini yazıp yönetti. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan film, Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırdı. Geçen yıl da Koçak, Cristiano Ronaldo’nun oynadığı Türk Telekom’un reklam filminin yönetmeni oldu.

Bu sırada Shakespeare’in Hamlet adlı eserini belki yüz kez okuduğunu belirtip, o meşhur senaryoyu kendi köyüne uyarladı.

Çocukların, gençlerin yani çevremizdeki tüm insanların potansiyellerine “çok daha iyi, çok daha güzel şeyler yapabileceklerine” inanmak, kendimize ve dünyaya verebileceğimiz en anlamlı hediyelerden sadece bir tanesi. Bunun en kısa, en anlamlı yolu da önce “kendimizin yapabileceklerine” inanmaktan geçiyor.

Bugüne kadar, herhangi bir konuda bir şeyi başaramadığım (kime göreyse?) bundan sonra da başaramayacağım anlamına gelemez. Yeter ki, ne yapmak istediğimi, neleri neden yapmak istediğimi herkesten önce ben bir bileyim. Eski sahnelerden kendime dair dersler çıkarttıkça “en yeni sahneler” için önce hayal kurmayı sonra da senaryolaştırmayı alışkanlık haline getireyim. “Beni kınayanlara ne kadar teşekkür etsem az, zira onların ilk başta çok kızdığım sözleri, sonrasında beni çok kamçıladı” diye paylaşıyor.

İnsanoğlu olarak, eyleme ve hatta etkiye dönüştürebildiğimiz sürece, düşündüğümüzden bile çok kıymetli bir potansiyelimiz var. Bu, istediğimiz her şeyi yapabileceğimiz anlamına gelmiyor, istersek ve emek verirsek çok güzel şeyleri başarabileceğimizi bizlere anlatıyor. Mutluluğun yüzü değişiktir, bin bir halde karşımıza çıkabilir, potansiyelimizin yani enerjimizin henüz açığa çıkmamış hali için güçlü bir tutkuyla ortaya çıkmak, bir bakıyorsunuz kimliğimizin tam da kendisi oluyor.

Karşımızda ne kadar zorluk ne kadar engel olursa olsun, her birimizin yapabileceği çok güzel şeyler var. Kapılar, duvarlar, sınırlar, parazitler, engeller de olsa bizim de yaşama, hayatı ıskalamadan yaşamaya dair çok özel anahtarlarımız var. Bize iyi yaşama, hayatı yaşama enerjisini verebilecek yegane şey “kendi varlığımıza, kendi yapacaklarımıza duyduğumuz merak” olarak basitçe karşımıza çıkıyor. Hırs yerine biraz daha çok coşkunun ve tutkunun tarafında olmamız bize çok şey kazandırıyor.

Gerçekten tüm hayatımızı, bizi iyiden iyiye rahatlatan, arafları ve pişmanlıkları çoğaltan bir zihinle mi yaşamak istiyoruz? Bunun aksini yani aslında olumlusunu düşünüyorsak, zihin ve yüreğimizde nasıl bir mücadele veriyoruz? Sanıldığı veya inanıldığı gibi insanın içi huzursuz ve kapkaranlık değil ki. Yaşadıklarımızla yüzleşmemiz kadar yaşayacaklarımızı da hayal etmek o kadar güzel bir yolculuk hali ki.

“Çıkmamış candan umut kesilmez yavrum. Hepimizin merakları, hisleri vardır. Shakespeare ‘dünya bir sahnedir’ demiş. Köyde de olsan, şehirde de olsan hep o sahnedesin yavrum. Kendi hayatının başrolündesin” diyor Ümmiye Teyze ve böylelikle cesaretin kendin olmaya, sahnede olup varlığımızla anlam ve fark yaratmaya dair bağlantıları bize bir kez daha çok güçlü hatırlatıyor.

Aslında neyi farz ediyorsak, bir bakıma onu garantilemiş oluyoruz. Umut, cesaret, yetkinlik benzeri konulara (hem de başkalarından doğru) ne kadar “yokmuş gibi” yaklaşırsak, o kadar çok bunlardan uzaklaşırız.

Yaşamlarımız çok kıymetli bir yolculuk tam anlamıyla bir misafirlik. Yaşama, sahnedeki duruşlarımıza biraz da “öz sermaye” olarak yaklaşmak gerek. Zira oyunların olsa da yaşamın ne provası mevcut ne de tekrarı. Belki yeteneğimiz sınırlı olabilir, belki de imkanlarımız. Biz yine de düşlerimizden hiçbir ödün vermeyip yapabileceklerimiz çerçevesinde her şeyi daha çok deneyebiliriz. O sahnede ayakta kaldıkça da kolay kolay da başkasının sırtına devrilmeyiz. Hayat oyunsa, biz oynayacağız. O oyun sahnelerden oluşuyorsa, her bir sahneyi kendimizle, öykülerimizle ve hayallerimizle dolduracağız. Hayatın gerçek anlamını, başkalarında ya da uzaklarda değil bizzati mutlu olduğumuz yerlerde arayacağız.

Kültür Robotları Yapay Zekâ Robotlarına Yol Mu Gösteriyor?

Kültür Robotları Yapay Zekâ Robotlarına Yol Mu Gösteriyor?

Kelimelerin sihirli olduğuna inanırım. Etkisi ve hakimiyeti var insanlar üzerinde. Bu nedenle de hangi etkiyi yaratmak istediğimize göre kullandığımız kelimeleri önce açıklamak gerekliliğine inanıyorum. Çünkü kelimenin bizim zihnimizdeki karşılığı ile okuyucunun zihnindeki karşılığı çok farklı olabiliyor.

Şefkatin Gücüyle İlham Vermek: Şefkatli Liderlik

Şefkatin Gücüyle İlham Vermek: Şefkatli Liderlik

Liderlik dediğimizde konu genelde strateji, kararlılık, karar verme, zeka ve bilgiye dayalı sonuçlar üretme perspektifinden anlatılır. Günümüz iş dünyasında ise bir liderin başarısı sadece elde ettiği finansal sonuçlar, ulaştığı iş hedefleri ile değil, aynı zamanda çalışanların moral ve motivasyonu, bağ kurma, organizasyona karşı oluşan bağlılık gibi kriterlerle de ölçülüyor.

Karanlık Ormanına Yolculuk

Karanlık Ormanına Yolculuk

Her gün birbirinden karmaşık ve zor problemlerle karşı karşıya kalıyoruz ve günlerimiz problem çözerek, çözmeye çalışarak geçiyor. Kimi zaman iş yerinde kimi zaman sosyal hayatımızda kimi zaman ise özel yaşantımızda karşılaştığımız problemlerle mücadele ederken şimdi de 3 Cisim Problemini duymaya başladık. Peki nedir bu 3 Cisim Problemi?

ARIZALARIM VE BEN

ARIZALARIM VE BEN

Aynı durumları tekrar tekrar yaşayınca, hani bazen “evren bana mesaj gönderiyor” cümlesi kurarız ya! Aslında mesajı gönderen evren değil, hamster gibi sarmal bir döngüde tekrara düşen kendimiziz.

MENTAL DAYANIKLILIK MUTLULUĞUMUZU İNŞA EDİYOR

MENTAL DAYANIKLILIK MUTLULUĞUMUZU İNŞA EDİYOR

Ünlü yönetmen Nolan’ın filmi Inception’da insanların zihinlerinin içine ve rüyalarına girilir, zihinlerinden fikirler çalınır ve zihinlerine fikirler enjekte edilir. Film, hiçbirimizin rüyalarımızın başını hatırlamadığını, kendimizi bir anda rüyanın ortasında bulduğumuzu, rüyaya teslim olduğumuzu, olayları yönetemeyip, çaresizce içinde savrulduğumuzu vurgular. İşte bilinçaltından bu fikir çalma ve enjekte etme işleminde, tam da rüyadaki bu “dikkat yoksunluğundan” yararlanılır…